hetbiermoment-geschiedenis3.jpg

Een stukje biergeschiedenis:

Het eerste bier

Hoe het eerste bier is uitgevonden is niet bekend. Deze informatie is in de loop der tijd verloren gegaan. Het ligt voor de hand dat er een kom met pap buiten is blijven staan en dat deze spontaan is gaan gisten. De hongerige durfal die de moed had van de brij te gaan drinken merkte dat hij er vrolijk en opgewekt van werd.

Het eerste brouwsel

Bier is ongeveer vierduizend jaar voor christus ontstaan in het gebied wat nu Irak heet. De bevolking, Sumeriërs, bakten om bier te brouwen eerst halfzachte broden die ze lieten oplossen in water waarna ze het beslag lieten gisten. Het brouwsel wat zich daaruit ontwikkelde zat vol stukjes brood en werd daarom met een rietje gedronken.

De verdere ontwikkeling                                                                                                                                    

Bier ontwikkelde zich in de loop der tijd niet alleen tot voedingsmiddel maar werd ook als betaalmiddel gebruikt en had vaak een religieuze functie. Bier was een belangrijk offermiddel bij de Egyptenaren. Volgens de mythe zou de mensheid zonder bier niet meer bestaan.

Onmisbaar!    

Bier werd in het dagelijkse leven onmisbaar. De middeleeuwer is een dorstig type. Man, vrouw en kind drinkt in die tijd veel bier mede omdat het gezonder is dan het water wat een bron is van ziektekiemen. Bier wordt tijdens het brouwen gekookt waardoor deze ziektekiemen sterven. In die tijd dronk men “dunbier” wat een brouwsels was van de derde of vierde spoeling van uitgeputte graanresten en heel weinig alcohol bevatte.

Monniken

De kennis van het bierbrouwen werd later voor een heel groot deel op een hoger plan getild door monniken. Hun tijd en kennis plus de beschikking van de landerijen bij de kloosters zorgden voor mooi bier. Dit bier werd vooral gebruikt om hun eigen levensbehoefte te voorzien maar men verkocht het ook aan de vele pelgrims die aan de poort kwamen.

Bier, een commerciële aangelegenheid

Later werd het bierbrouwen naast het koken ook een huishoudelijke bezigheid, een taak van de vrouw. Vanaf het moment dat men erachter kwam dat er geld met bier verdiend kon worden en het een commerciële bezigheid werd nam de man het over. De grotere bierbrouwerijen waren een feit.  

© 2012 - 2024 Hetbiermoment | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel

Om deze winkel te bezoeken moet je 18 jaar of ouder zijn. Let op: bij overhandigen van je bestelling vindt er ten allen tijde een leeftijdscheck plaats!